Pages

Search This Blog

Wednesday, February 15, 2012

Πως και γιατί χάλασε το Eurogroup

Πηγαίνει πίσω και το PSI, το ΔΝΤ ζητά "κούρεμα" ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών
Υπό αμφισβήτηση οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. "Μετράει μέρες" ο Τόμσεν
 Το θέμα της Ελλάδας δεν λήγει την Τετάρτη, όπως όλοι περίμεναν, καθώς η λήψη απόφασης στο Eurogroup αναβάλλεται για τη Δευτέρα, με αποτέσμα να πηγαίνει πίσω και το PSI. Παράλληλα, νέες τριβές και διαφωνίες ανακύπτουν στους κόλπους της τρόικας, καθώς το ΔΝΤ αφ' ενός συνεχίζει να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφ' ετέρου ζητά να "κουρευτούν" και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. Κατά τους ισχυρισμούς του προεδρεύοντος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, η συνεδρίαση του ανεβλήθη επισδή από το φάκελο της Ελλάδας λείπουν οι υπογραφές των πολιτικών αρχηγών και κάποιες ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες. Αν και τα media έσπευσαν να εστιάσουν στις υπογραφές των κομμάτων, παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Sofokleousin.gr ότι "ο διάβολος κρύβετα"ι στις τεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το ΔΝΤ επιμένει στο κούρεμα της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα με στόχο το συνολικό όφελος να ξεπεράσει τα €120 δισ. ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Επίσης πρόβλημα αποτελεί και η βαθύτερη, όλων των προβλέψεων, ύφεση που βιώνει η Ελλάδα και που έφτασε το 7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Η εξέλιξη αυτή είναι ικανή από μόνη της να δυναμιτίσει το σχέδιο δράσης και τους στόχους του δεύτερου οικονομικού προγράμματος.
Τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχουν προκαλέσει τριβές τόσο στο εσωτερικό της ΕΚΤ όσο και στο ΔΝΤ, όπου η δυσαρέσκεια ανώτερων στελεχών για τη δουλειά του κλιμακίου είναι έντονη.
Στο ΔΝΤ ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι η αντικατάσταση του Τόμσεν είναι θέμα ημερών και πως θα γίνει μόλις κλείσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Είναι άλλωστε προφανές ότι από καιρό τις διαπραγματεύσεις συντονίζει και επιβλέπει προσωπικά ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ έχοντας κατ ουσίαν παραγκωνίσει τον Τόμσεν.

Το PSI
Η αναβολή του Eurogroup σημαίνει και αναβολή της έναρξης της διαδικασίας του PSI, όπερ σημαίνει ότι καθυστερεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και ενισχύονται οι πιθανότητες περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής των ιδιωτών.
Υπό αυτό το πρίσμα η απαίτηση του ΔΝΤ για μεγαλύτερο κούρεμα και συμμετοχή του Δημοσίου Τομέα της Ευρωζώνης σε όλο το φάσμα του καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Παράλληλα η κωλυσιεργία αυτή εντείνει τις τριβές στους κόλπους των χωρών που χρηματοδοτούν το ΔΝΤ, με κίνδυνο να προκληθούν προβλήματα διαδικαστικής φύσεως.
Οπερ σημαίνει ότι αν και η πολιτική βούληση των ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης, είναι σαφής υπάρχουν αντιδράσεις από τα λεγόμενα BRICS, οι οποίες θα καμφθούν αλλά θα πάρει καιρό.
Ο χρόνος όμως κυλάει αντίστροφα και οι καθυστερήσεις θυμίζουν ρώσικη ρουλέτα...
 sofokleousin.gr

No comments:

Post a Comment

Followers

Popular Posts

Blog Archive