Pages

Search This Blog

Tuesday, February 21, 2012

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το νέο δάνειο



Ένα απόλυτα δεσμευτικό πλαίσιο δεσμεύεται να εφαρμόσει η χώρα μας για να λάβει το νέο δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της και να μειώσει το χρέος της – σε συνδυασμό με το PSI – στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. (την ώρα που το χρέος σταθετοποιείται σήμερα στο 120%!)

Η ελληνική κυβέρνηση θα λογοδοτεί σε μηνιαία βάση σε επιτρόπους, που θα έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα, για το αν και πώς εφαρμόζει αυτά που έχει δεσμευθεί. Από την πρόοδο της εφαρμογής αυτών των μέτρων θα εξαρτηθεί και η πορεία της εκταμίευσης των δόσεων. Δηλαδή, θα υπάρχει η ρήτρα απόκλισης στόχων, σύμφωνα με την οποία αν δεν επιτυγχάνονται τα όσα προβλέπονται, τότε δεν θα εκταμιεύονται δόσεις και η χώρα μας θα πρέπει να καλύπτει εκ των έσω τις χρηματοδοτικές της ανάγκες !

Ας δούμε τα βασικά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών, που έκλεισε στη συνεδρίαση του Eurogroup, τα ξημερώματα:
  • Νέο δάνειο προς τη χώρα μας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους (ονομαστικά) 53,5%, δηλαδή κατά 107 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι
  • Το χρέος θα μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.
  • Καταρτίζεται, με συνταγματική διάταξη, Εθνικός Λογαριασμός, όπου θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα η αποπληρωμή του χρέους.
  • Ισχυρή και μόνιμη επιτροπεία στην Αθήνα, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου των μελών της Task Force.
  • Διάθεση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.
  • Συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
  • Έγκριση από εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία και Εσθονία).
  • Ενδελεχής έλεγχος την 1η Μαρτίου για το τι έχει γίνει με τα prior actions, τα όσα δηλαδή πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Mερικά αποσπάσματα από την δήλωση του eurogroup.

We also welcome the (…) provision of assurances by the leaders of the two coalition parties regarding the implementation of the programme beyond the forthcoming general elections.

Καλωσορίζουμε επίσης την (…) παροχή διαβεβαιώσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές.


Πώς ακριβώς θα το κάνουν αυτό;

We therefore invite the Commission to significantly strengthen its Task Force for Greece, in particular through an enhanced and permanent presence on the ground in Greece, in order to bolster its capacity to provide and coordinate technical assistance.
The Eurogroup also welcomes the stronger on site-monitoring capacity by the Commission to work in close and continuous cooperation with the Greek government in order to assist the Troika in assessing the conformity of measures that will be taken by the Greek government, thereby ensuring the timely and full implementation of the programme.

Καλουμε συνεπώς την Επιτροπη να ενισχύσει σημαντικά την Δύναμη Κρούσης για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας στην Ελλάδα, ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες παροχής και συντονισμού της τεχνικής βοήθειας. Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την ενισχυμένη δυνατότητα παρακολούθησης από την Επιτροπή, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει την Τρόικα να εκτιμήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.


Τελικά δεν θα είναι ένας ο γκαουλάιτερ, όπως είχαν προτείνει πρόσφατα οι Γερμανοί, θα είναι πολλοί.  Στο εξής γνωστοί και ως «ενισχυμένη task force»

The Eurogroup also welcomes Greece's intention to put in place a mechanism that allows better tracing and monitoring of the official borrowing and internally-generated funds destined to service Greece's debt by, under monitoring of the troika, paying an amount corresponding to the coming quarter's debt service directly to a segregated account of Greece's paying agent.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει μηχανισμό για τον καλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση των πόρων οι οποίοι προέρχονται από τον επίσημο δανεισμό και από το εσωτερικό της χώρας και προορίζονται  για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα επιτευχθεί καταβάλλοντας, υπό την επιτήρηση της Τρόικα ποσό ίσο με αυτό που απαιτείται για την εξόφληση του χρέους του επόμενου τριμήνου απευθείας σε ξεχωριστό λογαριασμό.


Απαγορεύεται η στάση πληρωμών. Χρήματα από τις δόσεις των δανείων, από τους φόρους, από τις ιδιωτικοποιήσεις θα δεσμεύονται από τους πιστωτές, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα δάνειά της το επόμενο τρίμηνο. Αν δεν μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες τόσο το χειρότερο.

Finally, the Eurogroup in this context welcomes the intention of the Greek authorities to introduce over the next two months in the Greek legal framework a provision ensuring that priority is granted to debt servicing payments. This provision will be introduced in the Greek constitution as soon as possible.

Τέλος, το Eurogroup σε αυτά τα πλαίσια καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να εισάγουν εντός δύο μηνών νόμο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα της εξυπηρέτησης του χρέους. Η πρόνοια αυτή θα εισαχθεί στο ελληνικό σύνταγμα το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης, το σύνταγμα θα καταργηθεί (όχι αυτό δεν το γράφει)

Όλη η ανακοίνωση του Eurogroup για το νέο πακέτο της Ελλάδας (στα αγγλικά)

http://olympiada.files.wordpress.com/2012/02/anakoinosi-eurogroup-neo-daneio-2.jpg
 thepressproject με πληροφορίες απο 24h και olympia

No comments:

Post a Comment

Followers

Popular Posts

Blog Archive