Pages

Search This Blog

Wednesday, February 22, 2012

Παρέμβαση ΔΝΤ κατά εκδοτών

Ζητά δημοπράτηση συχνοτήτων και αδειών ισολογισμών. Στο στόχαστρο και η διαπλοκή
 Πρόταση που θα μπορούσε να προκαλέσει εκ βάθρων ανατροπές στο χώρο των media επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο προτάσεων για την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την αύξηση των εσόδων από αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων ετοιμάζει πρόταση για την εκμίσθωση/δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και του δικαιώματος δημοσίευσης ισολογισμών. Πέρα από την εξασφάλιση εσόδων, μη δηλούμενος στόχος είναι ο περιορισμός της διαπλοκής που καθιστά αναποτελεσματικές πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης. Αφορμή για την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς ΔΝΤ ήταν και η εν εξελίξει αντιπαράθεση για την κατάργηση ή μη της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών σε ημερήσιες εφημερίδες το ΔΝΤ διαμορφώνει εναλλακτική πρόταση.
. Εκδότες και ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο αντιδρούν, αλλά η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο Μνημόνιο ότι θα καταργήσει αυτή την υποχρέωση.
Τελευταία στιγμή η κυβέρνηση "κάνει νερά", ενδίδοντας στις πιέσεις και ετοιμάζει ρύθμιση που ευνοεί τους ιδιοκτήτες οικονομικών εφημερίδων, οδηγώντας σε λουκέτο πολλές μικρές πολιτικές εφημερίδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin.gr, αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα καταθέσουν πρόταση προς την κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, οι οποίες παραχωρούνται δωρεάν μέχρι τώρα, υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.
Το ίδιο καθεστώς θέλουν να προωθήσουν για τις άδειες δημοσίευσης ισολογισμών (ιδιαίτερα για τις οικονομικές εφημερίδες), οι οποίες δίνονται τώρα με "φωτογραφικές" ρυθμίσεις σε κλειστό κύκλο εκδοτών.
Αν προωθηθούν αυτές οι αλλαγές, το τοπίο στα media θα αλλάξει άρδην. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν θέλουν να σχολιάσουν το θέμα, καθώς η υποψία και μόνον ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέσει προς συζήτηση τις προτάσεις του ΔΝΤ, θα προκαλέσει ομοβροντία αντιδράσεων από τους εκδότες, που έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων.
Το ΔΝΤ επιμένει όμως ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση αυτών των αδειών μπορεί να είναι πολλά και να αποφευχθούν νέες μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, αν η κυβέρνηση χειριστεί σωστά το ζήτημα.
 
sofokleousin

No comments:

Post a Comment

Followers

Popular Posts

Blog Archive