Pages

Search This Blog

Tuesday, February 21, 2012

ΜΟΝΙΜΗ ΤΡΟΙΚΑ, ΜΟΝΙΜΟΣ "ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ" ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ... ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Τελείωσε αργά το βράδυ χθες η διαπραγμάτευση στο Eurogroup που έγινε παράλληλα με τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών. Για ακόμη μια φορά, οι γνωστοί ανθέλληνες έπαιξαν τον ρόλο του κακού για να μπορέσουν να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα αλλά και εμείς να πούμε ότι διαπραγματευτήκαμε ...Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία προέβαλαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο για να πουν το μεγάλο «ναι» στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.
Οι Φινλανδοί ζήτησαν κι άλλες εγγυήσεις, όπως και την προηγούμενη φορά άλλωστε. Και φυσικά τις πήραν πάλι.
Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα δάνειο που συνολικά φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ: το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές κατά 53,5%, (Ο ιδιωτικός τομέας «πείστηκε» να «κουρέψει» τα ομόλογα του κατά 53,5% και όχι κατά 50%, όπως ήταν η αρχική συμφωνία) δηλαδή κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε επίσημα το IIF.
Το σημαντικό είναι τι δώσαμε για το πάρουμε τα 130 δισ. του δεύτερου πακέτου. Μετά λοιπόν από «σκληρή» διαπραγμάτευση δεχτήκαμε-αποδεχθήκαμε τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, όπου θα υπάρχουν τα χρήματα για να αποπληρώνονται τα χρέη μας και αν περισσέψει τίποτα για οτιδήποτε άλλο, έχει καλώς... .και το χειρότερο αυτή η πρόβλεψη θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Συμφωνήσαμε επίσης, να δημιουργήσουμε θέση  Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων, αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να μην είναι Γερμανός..
Τέλος αυτό το γνωρίζαμε ήδη, αλλά τώρα το βλέπουμε και γραμμένο, η νέα σύμβαση  θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.
Το νέο σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «.Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του κράτους» και συνέχισε « .Μέσω ενισχυμένης παρουσίας της task force που θα υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών θα ελέγχεται η τήρηση των όρων, ενώ και ο ειδικός λογαριασμός θα λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.».
Εδώ επιβεβαιώνονται πλήρως οι Financial Times και ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου ο οποίος σε χθεσινό του άρθρο αναφέρει ότι «η Ευρωζώνη θέλει να επιβάλει τη δική της κυβερνητική επιλογή στην Ελλάδα - την πρώτη αποικία της Ευρωζώνης».
Η ΕΚΤ σύμφωνα με τον Όλι Ρεν αναμένεται να συνεισφέρει μέσω των holdings των κεντρικών τραπεζών κατά 1,8% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο και πιο σημαντικό κομμάτι του επίσημου τομέα θα προκύψει από την αναδρομική μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων ύψους 1,5%. Συνολικά οι μειώσεις αυτές θα επιφέρουν μείωση 4,6% του χρέους ως προς το ΑΕΠ ως το 2020..».
Καταλήγει λέγοντας: «Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε φθηνό χρήμα από δάνεια. Έτσι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τους όρους για τις επενδύσεις». Αυτό γιατί εμένα μου «μυρίζει» νέες μειώσεις σε μισθούς. Άλλωστε μέχρι τα 125 ευρώ των Βαλτικών χωρών έχουμε δρόμο ακόμη!
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Τα επόμενα βήματα τώρα είναι να ψηφιστεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, να επικυρωθεί η συμφωνία στις αρχές Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής και στα μέσα Μαρτίου να αποφασίσει το ΔΝΤ για το ποσό συμμετοχής του.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι μετά από «σκληρές. ολονύχτιες. επίπονες » διαπραγματεύσεις . τελικά τα δώσαμε όλα .για το καλό της Ελλάδος φυσικά , συγγνώμη για το καλό των πιστωτών, των τραπεζών, των Γερμανών, των Φιλανδών, της Ευρώπης και για όλους τους άλλους που θέλουν την Ελλάδα «βαλτική χώρα στα Βαλκάνια..».
Υπογράψαμε ότι θα καταχωρίσουμε συνταγματικά, ότι μπορεί να κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, να μην πληρώνονται συντάξεις αρκεί για να αποπληρώνονται πρώτα οι δόσεις των δανείων. Έλεος τέτοια σωτηρία δεν την θέλουμε ...
 
 

No comments:

Post a Comment

Followers

Popular Posts

Blog Archive