Pages

Search This Blog

Tuesday, February 14, 2012

«Σίγησε» η φωνή της Deutsche Welle τον καιρό της δικτατορίας.

Σίγησε για πάντα, το περασμένο Σάββατο στο Έσσεν της Γερμανίας όπου ζούσε αρκετά χρόνια, η "φωνή της ελευθερίας" που ξεσήκωνε εκατομμύρια Έλληνες μέσα από τα βραχέα της Deutsche Welle στα χρόνια της δικτατορίας. Ο Αλέξανδρος Σχινάς πέθανε στα 88 του χρόνια, αφήνοντας ως κληρονομιά τον...
...πολύτιμο αγώνα για την ελευθερία, το παράδειγμα του ασυμβίβαστου ονειροπόλου, αλλά και το πάθος για τη γλώσσα και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Από τις πιο συναρπαστικές ραδιοφωνικές παρουσίες τότε ήταν ο Αλέξανδρος Σχινάς, όχι μόνο για την ανένδοτη αντιδικτατορική γραμμή των σχολίων του, αλλά και για το πάθος και τη θέρμη του ύφους του.
Πολέμησε με τον τρόπο αυτό όχι απλά τη χούντα, αλλά συνολικότερα την πολιτική και πνευματική καθυστέρηση και υπανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε ένας από τις σημαντικότερες πένες της ελληνικής μεταπολεμικής λογοτεχνίας.
 Η τελευταία εκπομπή του Αλέξανδρου Σχινά μεταδόθηκε από τη Deutsche Welle στις 24 Ιουλίου 2004, τριάντα ακριβώς χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο ώριμος Σχινάς είχε αρχίσει να βλέπει με περισσότερη διαλλακτικότητα τα ελληνικά πράγματα και κατέληγε ως εξής: "Η κάθαρση όπως την περίμενε ο λαός δεν έγινε.
Αλλά ας μην είμαστε τόσο αυστηροί. Πού συντελέστηκε μια ριζική κάθαρση; Μήπως προωθήθηκε ως εκεί που αναμένονταν η αποναζιστικοποίηση στη Γερμανία; Ξεριζώθηκε ο φασισμός στην Ιταλία, εξοντώθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όλα τα απομεινάρια του Φράνκο και του Σαλαζάρ; Γιατί θα έπρεπε να προβιβασθεί σε πρότυπο καθαρτικής τελειότητας ειδικώς η Ελλάς; Σήμερα πια τη βρίσκω πάλι πολύ ανθρώπινη και αξιαγάπητη. Κι όσο για τα σταγονίδια της χούντας, δε βαριέσαι; Διαποικίλλουν κι αυτά το τοπικό μας χρώμα".
Ένας ανυπέρβλητος δημοσιογράφος και συγγραφέας
 Γεννημένος το 1924 στην Αθήνα, γόνος παλιάς αθηναϊκής οικογένειας, μετά τις σπουδές του στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, άρχισε να ταξιδεύει στη Δυτική Ευρώπη και το 1959 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Γερμανία. Υπήρξε ανταποκριτής του ΕΙΡ και μετά τη δικτατορία της ΕΡΤ.
Εργάστηκε στην Deutsche Welle και οι αντιδικτατορικές εκπομπές του, μέσα από τις οποίες γελοιοποιούσε τη χούντα των συνταγματαρχών και καλούσε τον κόσμο σε αντίσταση, έχουν αφήσει εποχή. Η τελευταία του εκπομπή μεταδόθηκε στις 24 Ιουλίου 2004, με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Η καταδυνάστευση της εξουσίας, το παράλογο του πολέμου, η αγωνία για το μέλλον της ανθρωπότητας και ο έρωτας ως μοναδική ελπίδα συνέθεσαν τη θεματική του μικρού, αλλά σημαντικού λογοτεχνικού έργου του Αλέξανδρου Σχινά ("Αναφορά περιπτώσεων" 1966, 1989,
"Η παρτίδα" 1990). Από τη σειρά εκπομπών του, γύρω από προβλήματα παιδείας, προέκυψε το βιβλίο του "Για την υπεράσπιση της ελληνικής εγκαφαλοκρηπίδας.Εναντίον του ψευτοδημοτικισμού" (Κέδρος, 1977). 

Με άρωμα Ελλάδας
Η πρώτη ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle από την Κολωνία μεταδόθηκε στα βραχέα στις 13 Απριλίου 1964. Απευθυνόταν στους Έλληνες ανά τον κόσμο με σκοπό να τους ενημερώνει για την πολιτική και πολιτιστική ζωή στη Γερμανία.
Η ακροαματικότητά της αυξήθηκε κατακόρυφα κατά την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα (1967-1974), όταν με τη συνεπή αντιδικτατορική της στάση συγκέντρωνε κάθε βράδυ αναρίθμητους ακροατές μπροστά στα ραδιόφωνα.
Με τις ειδήσεις, τις δηλώσεις εξόριστων πολιτικών και τα πύρινα σχόλια των συντακτών της, η Deutsche Welle παρενέβαλλε κάθε βράδυ τα δικά της παράσιτα στη λογοκρισία των συνταγματαρχών.
Έγινε έτσι παρηγοριά και στη συνέχεια μύθος αφήνοντας ένα ανεξίτηλο ίχνος στις συνειδήσεις των Ελλήνων, την ιστορία του ραδιοφώνου και τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
 Σχόλιο του Κώστα Νικολάου (Διευθυντής ελληνική εκπομπής): "Η δίκη των 34 της Δημοκρατικής Άμυνα - (04.04.1970)
 Sources of Information :news247.gr

No comments:

Post a Comment

Followers

Popular Posts

Blog Archive