Pages

Search This Blog

Monday, February 13, 2012

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΘΕΣ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΑΜΕ!

Γράφει ο Επιμηθέας



Και τώρα τι;  Πόσο θα κοστίσει στον Ελληνικό λαό  η χθεσινή ψηφοφορία; 3,2 δισ. ευρώ. Τόσα είναι τα πρόσθετα μέτρα στο νέο Μνημόνιο που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση φέτος, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους 14,2 - 14,5 δισ. ευρώ στη διετία 2012- 2014. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να παραταθεί το Μνημόνιο κατά ένα ακόμη έτος, έως το 2015.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο. Ειδικότερα, προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα.
Τον Ιούνιο, άλλωστε, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, όπως επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο, κατάργηση του 13ου, 14ου μισθού και πιθανή περαιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών.
Συνοπτικά το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα όπως:
Νέες μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις. Ανατροπές στην αγορά εργασίας (μείωση κατώτατου μισθού 22%). 15.000 απολύσεις άμεσα στο Δημόσιο. Άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες. Περικοπή 10% στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων. Κλείσιμο δημόσιων φορέων και "πάγωμα" των προσλήψεων. Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Απλοποίηση - ενιαίος ΦΠΑ. Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και των εισοδημάτων από κινητές αξίες. Πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Μαζικές πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό κ.α.), προβλέπονται έσοδα 4,5 δισ. ευρώ εφέτος, το σύνολο σχεδόν των οποίων θα προέλθει από κινήσεις που θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο. Έως το τέλος Μαρτίου 2012, θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι εναπομένουσες μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις τραπεζικές μετοχές και τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ όπως ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ. Όσο αφορά τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και αυτά θα μεταβιβαστούν στο «Ταμείο», από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το μνημόνιο έχει ως μοναδικό στόχο την φτωχοποίηση των Ελλήνων και την περαιτέρω εξαθλίωση τους. Το μνημόνιο 2, το μόνο σίγουρο είναι, ότι μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία αφού εξασφαλίσει αποκλειστικά και μόνο τους δανειστές, μη έχοντας κανένα αναπτυξιακό μέτρο γαι την χώρα μας. Δεν απαντά ούτε στην ύφεση που θα ξεπεράσει το 5% φέτος, ούτε για την ανεργία που πλησιάζει το 1 εκατομμύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, το δημόσιο χρέος θα σημειώσει περαιτέρω επιδείνωση, φτάνοντας στα 368 δις, υπερβαίνοντας το 169% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 ήταν στα 329 δις ευρώ ή 144,9% του ΑΕΠ και το 2009 βρισκόταν στα 299 δις ευρώ ή 129,3% του ΑΕΠ.
Είναι κάτι από παραπάνω βέβαιο ότι η χθεσινή υπερψήφιση του νέου πακέτου των μέτρων και της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δε θα μας σώσει, από αυτό που ονομάζετε άτακτη χρεοκοπία, αλλά την φέρνει ακόμα πιο κοντά και με δυσμενέστερους όρους για τον ελληνικό λαό. Με δυο λόγια θα οργανώσει τη χρεοκοπία, αφού πρωτίστως εξασφαλίσει τους πιστωτές μας.
 

No comments:

Post a Comment

Followers

Popular Posts

Blog Archive